Sunday, 16 December 2012

Padang Besar - Chumphon - Pattaya...DAY 1 & 2 (11 & 12 Nov 2012)

                                   'Que' kat sini masih ok berbanding di Danok

 Padang Besar, Thailand Custom and Immigration house..urusan pasport



Setelah selesai dengan pasport, kita kena settle urusan kereta pulak (gambar atas). Bawak geran kereta 'ORI' atau salinan fotostat, make sure salinan/fotostat depan & belakang (pastikan road tax terKINI). Tuan punya kenderaan (nama dalam geran) mesti serah dokumen ni plus pasport pada pegawai kastam Thai. Dia akan buat all the typing & serah korang borang "Simplified Customs Declaration Form"(bawah). Simpan elok2 borang ni kerana masa keluar border (balik Malaysia)nanti kita kena serah balik pada kastam Thai. Kalau lupa serah atau hilang, next time korang nak masuk Thailand korang kena bayar denda, dia akan charge 'Over Stay'(kenderaan korang masuk Thailand melebihi tempoh/hari di benarkan). Kalau tak silap denda dalam RM beratus juga! (ikut jumlah hari)

 
Our favourite 'snack' sepanjang perjalanan,seaweed TAE KAE NOI..Aroi!

 Hotel yang UNIK di Suratthani

 Lunch yang agak lewat di Suratthani..



Special delivery.. Oink! Oink!

1st time isi minyak di Thailand...32.4lit =1200baht/rm120....Ouch!
 1st night di Chumphon Grand Palace Hotel..550baht/rm55
Aril says Gud Nite!
Laluan kami pada hari pertama


DAY 2 (12/11/12)..Chumphon - Pran Buri - Samut Sakhon - Chon Buri - Pattaya 



Good Morning Chumphon...view dari bilik hotel

  
Free 'buffet' breakfast di hotel, tapi hanya roti & fruit jer yang kami berani makan,yang lain tak pasti Halal!

Perjalanan hari ke2, next destination Pattaya..
Patung Burung di route 4, Bang Saphan
Masa untuk minum & rehat di Amazon Cafe
Lunch..Sam Roi Yot
Nasi & lauk campur Siam style..
Perjalanan seterusnya melalui Pran Buri - Hua Hin - Phetchaburi - Samut Songkhram - menaiki hiway bertingkat di pinggir Bangkok menghala ke Chonburi dan Pattaya






 Gajah atas bumbung? somewhere in Bangkok
  
'Batak' kejap bila nampak stesen minyak Petronas kat Siam!



Shell juga pilihan aku bila time isi minyak


At last, Welcome to Pattaya...
Laluan kami pada hari ke 2..

No comments:

Post a Comment